Férfi-Női polaritás a tangóban – Theta-Tango

Férfi-Női polaritás a tangóban

 In aktualis, blog

Nem vagyunk egyformák, és nem vagyunk sem jók, sem rosszak. A két pólus bennünk van: a jó és a rossz, a nő és a férfi, a tettes és az áldozat, a fény és az árnyék. Ha magadba nézel, rájössz, hogy benned is megvan mindez, és ha tovább gondolkodsz, belátod, hogy bármikor átformálhatod magad. Megérted a rosszat, és rájössz, hogy a jóból lehet rossz, a rosszból pedig jó…. írja Müller Péter a Férfiélet, női sors könyvében…

Férfiban és nőben egyaránt megtalálható mindkét lélekrész, a jin és a jang, az animus és az anima, a férfi és a női istenség, egyfajta belső dualitás.

Amikor tangózunk, leginkább a nemünknek megfelelő szerepben vagyunk, mint mondják…”a FÉRFI-vezet a NŐ-követ”… Elégséges-e, ha csak a szerepünkhöz tartozó tulajdonságokat hagyjuk létezni?

A férfinak szüksége van kezdeményező, cselekvőképes erőre ahhoz, hogy a táncban magára ölthesse a vezetői szerepet. Így jön létre a mozdulat. A döntés, hogy mikor, hová, hogyan vezeti a partnerét az Ő kezében van! A nőnek fontos éreznie a férfiban rejlő erőt. Tehát, ha ez az impulzus feszültség vagy akaratosság formában jelenik meg védekezési reakciót vált ki a nőből teljesen jogosan. A test megtanulja, hogyan adja tovább a jelet. Az érzések a testmozdulaton keresztül áramlanak, olyanok mint egy-egy kód, amiből a másik megérti a szándékod. A követő számára fontos, hogy értelmezhető legyen az átadott kód. Az erő a cselekvőképesség a férfi lélekrész tulajdonsága. Az erő megnyilvánulása lehetővé teszi a mozgást, azonban ahhoz, hogy ez a mozgás a partnerrel együtt működőképes legyen, örömtelinek kell lennie. Tehát a második tulajdonság a férfiban a női lélekrészéből fakadó figyelem, kedvesség, egy olyan kapcsolat megteremtését teszi lehetővé, ahol a tánc az öröm forrását jelenti. Így a nő teljesen rá bízza magát a partnerére. A férfi akkor él meg örömet, ha együtt van a nő örömteli pillanataival.

A a tangóban látszólag nem csinál semmit és mégis. A nő feladata hagyni, hogy vezetve legyen. Ez egy passzív minőség, cselekvésmentes, akaratmentes. Ez a női lélekrészből fakad. Mindeközben a nőben ott van az a nyitottság is, ami engedélyezi azt, hogy átvegye megértse és hagyja a testén átáramolni a vezetett jelet, így jöhet létre az együtt tánc. Ezért a nőnek táncközben meg kell válnia olyan tulajdonságoktól mint: a kontroll, kitalálom, megoldom stb., ez néha nehezebb feladat mint cselekvésben lenni. A nőnek üressé kell válnia erre van szüksége ahhoz, hogy befogadni tudjon. Ez az állapot segít közelebb kerülni a férfihoz, a férfi szándékához. Ez teszi lehetővé az érzelmi megnyílást is. Valójában a nő tangó ölelésben csak becsukja a szemét, átadja magát a kapcsolódásnak a zenének és együtt van az áramlással. Ez a készség is tanulható. Van azonban egy másik tulajdonság amire úgyszintén szüksége van a nőnek ez a tartás. Ez a nőben található férfilélekrész tulajdonsága. A nő, ha csak az érzelmekben van táncközben,  megszűnik a testében lenni, szó szerint elveszik a fizikai valóság számára, így a férfi számára is, hiszen a férfi a vezetőből a racionális cselekvő, iránymutató szerepből nem kap, visszajelzést, tehát elbizonytalanodik, magára marad. Ilyenkor megszűnik a kapcsolat. Úgy tűnhet, hogy a férfi vezet mindent és a nőnek semmi dolga, ez csak látszólag van így, ahhoz hogy ez a párbeszéd működhessen, kell a tartás a nőtől. Habár míg külső szemlélőként gyönyörködünk a tangóban, és nyugtázzuk, hogy a nő könnyed macska léptekkel lépked, valamint pehely súllyal forog. Ezt teszi lehetővé a tartás!!! 

Tangóban is mindkét szerepben, mindkét lélekrészünkre szükség van, azt hogy milyen mértékben van jelen egy adott tulajdonság, az mindenkinél egyéni. Hagyhatjuk létezni ami bennünk van, és mellé fölhozni, erősíteni, megismerni -tangóban és az életben- a többi tulajdonságot. Megtagadni azonban nem érdemes, hiszen okkal léteznek és mindenikre szükségünk van adott élethelyzetben.

A Te Tangód!

Évi

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search