Miért a legfontosabb dolog a tangóban, nem egy tangó dolog – Theta-Tango

Miért a legfontosabb dolog a tangóban, nem egy tangó dolog

 In aktualis, blog

Veronica Toumanova egyik esszé írása a tangóról, az eredeti, angol nyelvű cikk itt érhető el:https://www.facebook.com/notes/veronica-toumanova/why-the-most-important-thing-in-tango-is-not-a-tango-thing/10151741548357499, Why the most important thing in tango is not a tango thing, magyar nyelvre fordította: Benő Évi

Mi a legfontosabb dolog a tangóban? Egyesek mondhatják, hogy a zene, vagy a kapcsolódás, az ölelés, az öröm, a szociális kapcsolatok, a készségek fejlesztése és így tovább. Szerencsére mindenikünknek, más és más a prioritásunk, a preferenciánk. Azonban a fentiekből egyik sem a legfontosabb dolog a tangóban. Mindazonáltal ami fontos, mindent felölelő annyira, hogy hajlamosak vagyunk teljesen figyelmen kívül hagyni. Ez a legfontosabb dolog a tangóban és valójában semmi köze a tangóhoz, mégis meghatározza a tangó élménye minden lehetséges értelemben.

Kíváncsivá tettelek vagy még nem?

Itt következik: a legfontosabb dolog a tangóban a Te tudatosságod.

Először azt gondoltam, hogy tudatossági szintnek nevezem el (a fordításban így lesz olvasható!), de a szint  kifejezés túlságosan hierarchikus, míg a tudatosság nem igazán alulról-felfelé megközelítendő. Inkább több irányban egyszerre táguló valami. Mi történik amikor a tudatosságod megváltozik, ez az amit nagyon nehéz leírni, szavakban foglalni (igazából kétlem, hogy tudjuk mi történik, ez a tudatosságnak a rejtélye), de tudom példákkal szemléltetni.

Gondolj magadra, amikor még nagyon kezdő voltál, amikor éppen elkezdted tanulni a tangót. Elékezz vissza, hogy érezted magad, mit tudtál a tangóról. Pugliese a legdrámaibb valószínűleg felkavarta a lelked. Képesnek lenni egy magas boleo kivitelezéséhez (vagy vezetéséhez) úgy tűnt mint egy elérhetetlen cél. Táncolni azzal a fiúval vagy azzal a lánnyal olyan mintha filmsztárrá válnál. Most gondolj arra hol tartasz jelenleg. Lehet, hogy a Gotan Projecten fejlődtél, vagy a Firpo nyugodt sétát kedveled, és mégis egészséges embernek tartanak. Lehet, megtanultad, hogy csinálj egy boleo-t, és közben felfedezted, hogy a pivot-ot (forgás) még nem tudod ennyi év után. A tudatosság pont ez: egy másik személlyé válsz, úgy, hogy önmagad maradsz.

Amikor elmész egy tangó tanárhoz akkor valószínűleg azt mondod. Nekem ez a problémám, elvesztem az egyensúlyt és azt is érzem, hogy nagyon kellemetlen amikor ezt meg ezt csinálom. A tanár, táncolni fog veled, megnéz, gyakorlatokat végzel, elméleti dolgokat hallasz, aztán  a dolgok elkezdenek megváltozni. Először a tanár segítségével, megérted, hogy mi nem működik. A következő lépés, hogy megérts miért nem működik. Kapsz eszközöket a kezedbe és képeket, hogy KIJAVÍTSD és egy másik eredményt kapjál. Tudatos leszel abban, hogy mi az ami ezek után MŰKÖDIK. Az óra végén a tudatosságod (ebben a dologban) megváltozik. Már sokkal többet tudsz a “problémáról” és ennek megoldásáról. De nemcsak a fejedben. Tulajdonképpen sokkal inkább érzékeled, érzed, hogy mi az ami történik. Van egy új mindent magába foglaló megértésed ebben a témában.

Egészen varázslatos, ha belegondolunk.

A tangó tanulás nem az órán történik, hanem valahol belül a lényedben. Ezáltal a tudatosságod folyamatosan változik. A tanárod segíteni tud a változásban, de nem tudja megtenni helyetted. Meg kell engedned, hogy a változás megtörténjen. A tanár tud neked tanítani dolgokat, mert ő egy másik tudatossági szinten van az adott témában. Lát, érez olyan dolgokat aminek te csak homályosan vagy a tudatában. Ő látja az egyes problémák közötti kapcsolatot, és azt is látja, hogy a megoldás nem feltétlenül ott van ahol keresed. Ő megérti a pszichológiai háttered, és egyéni megközelítést alkalmaz, tudja mi az amit kész vagy befogadni és mi az amit még nem. A tanárodnak nem az a célja, hogy egyből az ő saját tudatossági szintjére emeljen, ha jelentős a különbség köztetek, hanem minden alkalommal egy kicsit feljebb ahhoz képest ahol vagy.

Miért nagyon fontos a tudatosságod? Egyszerűen azért mert meghatározza a tapasztalásaid, a viselkedésed, az észlelésed, az ítélőképességed és céljaid. A tudatosság paradoxona, hogy gyakran érezheted, azt, hogy a jelenlegi tudatossági szinted a végleges. Mígnem valamit olvasol, hallasz vagy érzel, a dolgok egy újabb lökést ad. Sokaknál ez a pont állandóan változik, folyamatosan bővül, valami újat tanulsz, gondolkozol valamin, másként oldasz meg dolgokat. A nagy és hirtelen változások újjászületés vagy belátás  néven ismertek (nem szó szerinti fordítás!). Ez az amit Buddha érzet a fa alatt, ez az amit érezhetsz amikor egy táncbemutatót nézel. A gyors tudatszint emelkedés úgy élhető meg, mintha egy új testtudattal lennél megáldva, vagy hirtelen elkezded megérteni és érezni a dolgokat, frissen, megerősödve, átfogó módon. Mindig tisztában vagyunk azzal amikor tudatszint emelkedést élünk meg. Lehet egy “aha” érzés, vagy egy igen rendben “látom” pillanat. Mindamellett, hogy megtanuljuk, hogy nincsen télapó, általában egy nagyon kellemes élmény.

Most hogyan segít ez minket a tangóban?

A tanár feladata, hogy megértse, tanítványai, hol tartanak tudatosságukban és hogyan segítheti őket egy lépéssel tovább. A tanuló feladata megérteni, hogy a tudatosságának szüksége van változni, tágulni ahhoz, hogy a tanulási folyamata sikeres legyen. Tudod blokkolni a tudatosságod, vagy csak hagyni. Minden magadról alkotott túlságosan merev vélemény akadályoztat a tudatosságod fejlődésében. “Soha nem fogom ezt megtanulni, anyám azt mondta, hogy nincs is ritmusérzékem” ezzel blokkolod magad. Ha úgy gondolod, hogy “a jó tangó csak ilyen meg olyan, mindig és mindörökké, ámen” akkor blokkolod a fejlődésed. Ha úgy gondolod, hogy “a jó táncosok sznobok és csak jó táncosokkal akarnak táncolni”, akkor szintén blokkolod magad. Nem lehet megvetni  valakit, akivé törekszel válni, ez abszurdum. Ha úgy gondolod, hogy a tangó csak a fiatal nők kiváltsága, akiknek hosszú a lábuk és jó magasra tudják emelni, akkor blokkolod magad, attól, hogy meglásd az igazságot. De ha úgy gondolkodol, hogy nem tudom, hogyan kell ezt csinálni, de hamarosan tudni fogom, akkor hagyod, hogy a tudatosságod áramoljon.

Mi az optimális tanulási állapot?

Egy tiszta tudatállapot. Légy olyan mint egy gyerek aki járni tanul. Egy gyerek soha nem mond rosszat magára azért amiért elesik, csak felkel és folytassa tovább az útját. Tanulj egy kíváncsi és semleges tudatállapotból, szabadulj meg minden korábbi előítéletedtől és önmagadról alkotott elképzeléstől. Tudatosítsd a problémákat és az értékeidet és figyeld, hogy milyen irányt vesz a tudatosságod.

A tangónak, mint jelenségnek, szintén van egy kollektív tudatossága ami folyamatosan emelkedik. Csak gondolj bele mit gondoltunk szépnek 10 évvel ezelőtt, és mi az amit most élvezünk. A tangó áramlik és  neked is ez a dolgod. Ha ennek a bejegyzésnek az olvasása után úgy érzed újabb megértésre jutottál, akkor gratulálok: a te tudatszinted emelkedett.

Kép: Siva

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search