Hogyan mentsük meg az Amazonast? – Theta-Tango

Hogyan mentsük meg az Amazonast?

 In aktualis, blog

“Ég az Amazonas” mit tehetünk?

“Ég az Amazonas” mit tehetünk?

2013-ban amikor azt a döntést hoztam, hogy felhagyok a környezetmérnöki kutatói munkával és a terápia felé fordulok hasonló belső indok motivált mint amiről Gus Speth ír:

Úgy gondoltam, hogy a legfontosabb környezeti problémák a biodiverzitás csökkenése, az ökoszisztéma összeomlása és az éghajlatváltozás. Azt gondoltam, hogy 30 évnyi kutatással tudományosan meg tudjuk oldani ezeket a problémákat. De tévedtem a legfontosabb környezeti probléma: az önzőség, a kapzsiság és az apátia .…és ahhoz hogy ezekkel foglalkozzunk mentális átalakulásra van szükségünk és mi tudósok, nem tudjuk ezt hogyan kell csinálni. -eddig az idézet…(Gus Speth környezetvédelmi jogokért felelős és a környezeti pusztítás elleni küzdelmekben számos alkalommal részt vett, oktató a Yale Egyetemen).

Minden bennünk dől el. Az a döntés, amit most meghozok attól függ, hogy majd az unokáim, milyen formában élhetnek itt a földön. Lehet még nem érzed a családodban környezetedben, hogy változtatni kell, azonban akkor késő, elkezdeni amikor már az éhínség vagy más katasztrófák elérnek otthonainkig. (Racionális végiggondolást kérek, nem riogatás gyanánt írom)

A fogyasztói társadalmunk sugallja (még mindig), hogy minél többet fogyasszunk és többet költsünk,…ámbár ezeknek a hatásoknak az ideje lejár abban a pillanatban, amikor megértjük, felnövünk ahhoz, hogy csak a valódi szükségleteinket elégítsük ki és megtaláljuk annak a módját, hogyan tegyük ezt környezettudatosan.

Érdemes hosszú távon gondolkodni, érdemes egészségesen és tudatosan, táplálkozni, érdemes az önfenntarthatóság fele haladni. Érdemes a gyerekeinknek az életünkön, életmódunkon, tetteinken keresztül, jó példát mutatni, olyan mintákat adni, amit használhatnak a jövőben. Legyünk szociálisan érzékenyek és találjuk meg a megoldásokat a saját köreinkben egy-egy problémára. Fejlesszük magunkat.

A valós szükségleteimet, a saját késztetéseimet, az okokat amiért nem az igazságom szerint élek, nem látom meg önismeret, önmunka nélkül. A minták felismerése sem lehetséges csak önmagamban. A minták (szokások) átírása is egy hosszadalmas folyamat, jó ha vannak olyan emberek a környezetünkben akik szintén változni, fejlődni, jobbá lenni szeretnének.

Ez amit tehetünk itthonról, az Amazonasért a földünkért.

Továbbá itt van néhány ötlet, hogy most konkrétan mit tehetünk az Amazonasért:

-a Rainforest Trust-ön keresztül lehet támogatást küldeni, hogy az adományból összegyűlt összegből földet vásárolhassanak az Amazonas területén és jó kezekbe kerüljön,

-a Rainforest Action Networkon keresztül is hasonlóan lehet támogatást küldeni a területek védelmére,

-az őslakosokat lehet támogatni az Amazon Watch-on keresztül,

-az Amazon Aid Foundation oktatással, környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozik, nekik is lehet adományt küldeni,

-ültessünk fákat.

 

Üdvözlettel

Benő Éva

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search