Tangó Ölelés – Theta-Tango

Tangó Ölelés

 In aktualis, blog

Sok év sok áttáncolt éjszaka után megértettem a lényeget. A tangó egyfajta meditáció, ölelés terápia, ami mindet meggyógyít. Amit meg nem gyógyít meg, azt felszakítja, mint ápolást igénylő sebet, a felszínre hozza, megmutatja mi az, amin, dolgoznom kell.

A tangó olyan élettér, ahol csak önmagad lehetsz, maszkok nélkül, mindet „le kell vetkőznöd”, mindet, ami nem a tied, aminek nincs helye körülötted vagy benned. Nincsenek játszmák, fel kell vállalnod önmagadat. A tangóban nem úgy teszek, mintha ölelnék, hanem ölelek. A tangó a tiszta szeretet áramoltatása.

A tangóban azt kell megtanulnod, amit az életben is meg kell tanulnod. A tangó nagyon szép leképzése az életnek, a férfi-női mintáknak, annak, hogyan viszonyulsz az emberekhez, hogyan reagálsz dolgokra, hogyan adod át magad a pillanatnak. Egy önismereti folyamat ami jelenlétet igényel, a tiedet.

Azt az érzést táncolod ki, ami épp előjön az aktuális hangulatod, a partner és a zene hatására. Legyen az életöröm, jókedv, bánat, nosztalgia, gyász, elengedés, nem számít melyik, a lényeg, hogy kitáncolod magadból, és utána könnyebbnek, szabadabbnak érzed magad.

Az ölelés által a partnerhez kapcsolódás nagyon fontos a tangóban. Általában 3-5 másodpercig tart amikor átöleled egy barátodat a viszontlátás örömében. A tangóban legalább 10-12 percen át ölelsz. Kutatások is bizonyították a 20 másodpercnél tovább tartó ölelésnek terápiás hatása van, ugyanis ez idő alatt a szervezet oxitocint „boldogság hormont” termel.

Tangóban az ölelés „aktív”, a tánc kezdetétől a végéig ott van, ehhez hozzáadódik a mozgás dinamikája. Minden sejted, minden pillanatban a partnerre figyel, minden rezdülése információt hordozz számodra. Jelen vagy, figyelsz. Így jön létre az egység, ez vezet a „flow” élményhez.

A tangó nem csábításról nem erotikáról szól. A tangó intim, a tangó emberi, a tangó mély. Egy tiszta kapcsolat, egy szavak nélküli kommunikáció, egy önkifejezési mód.

Tangósok, ha felidézitek az eddigi táncokat, mire emlékeztek a leginkább? A figurákra, a lépésre, a zenére, a partner öltözékére, netán cipőjére? Leginkább az ölelésre emlékeztek és elmondjátok a többieknek: finom az ölelése, vigyázós az ölelése, puha az ölelése. Az ölelés a belépőd a táncparkettre.

Lássuk be, nem könnyű dolog egy jó kapcsolódást megtalálni, mindkét partnernek dolgozni kell rajta. Ha kényelmetlen az ölelés adódhat a tapasztalás hiányosságából. Nem lehet képletekbe foglalni, ki kell próbálnod, meg kell élned néhány nagyon rossz ölelést is, amíg megtalálod a jót, amíg megtanítod magadnak a testednek, hogy mi a jó kapcsolódás a tangóban. Minden ölelés egyéni ezért csak a saját gyakorlásod árán juthatsz előre benne.

Indulj el, tapasztalj.

Enged meg az ölelést.

Légy jelen az ölelésben.

Tánc közben törekedj a hármas egységre: partner, te és a zene.

A Te Tangód!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search