Koncepció – Theta-Tango

Vallom, hogy nem elég az intelligencia, a tudás önmagában, hanem kell egy jó kapcsolat a testünkkel. Végül is testben élünk, ám ha sok évig testünktől elszakadva külön utakat járunk akkor, lehet már nem marad időnk a jó kapcsolat kialakítására. Azt is gondolom, hogy nemcsak az értelmünkön, hanem a testünkön keresztül is építhetünk kapcsolatot a szociális környezetünkkel, erre a tangó egy nagyszerű lehetőséget ad. Szeretném lebontani a tangóról elképzelt hamis illúziót amit a filmvásznak és táncszínpadok világa mutat, leginkább meghagyni ezt, a művészeteknek. A tangó élő, emberközeli és mindenki számára elérhető. A valóságban a tangó nem erotikus, hanem intim. A tangónak gyökere Buenos Aires szegény negyedeinek poros utcáihoz kötődik, ahol az ott lakók valójában az emberi a kapcsolatok kialakítása miatt kezdtek el tangózni. Miért gondolnánk azt, hogy ma nem fontosak az emberi kapcsolatok? Sokszor úgy élünk egymás mellett mint teljesen idegenek, és nem találjuk a módját, hogyan változtassunk a helyzeten. A tangó párbeszédet alakít ki, megnyit, közelhoz egymáshoz, és megmutatja a másiknak azt akik valójában vagyunk. A tangóban a mozdulatok nagyon természetesek, ezért kortól függetlenül bármikor elkezdhető. A tangóban a figyelem összpontosított, de ugyanakkor rugalmas is és a partnernek szól. A théta-tangó lényege, hogy viszonylag <lassú ritmusban> haladjunk, a táncmozdulatok mellett, számos a táncra rávezető alapozó, testtudatosságot támogató mozdulattal támogatva a fejlődést. A tangót párban táncoljuk, így a partnerünk és a kapcsolatunk minősége a partnerünkkel kiemelt fontosságú. Megtanuljuk, hogyan hozzunk létre kapcsolódást szavak nélkül és hogyan tudunk ölelésben könnyedén párbeszédet kialakítani, tehát táncolni.  /Benő Évi/

A théta-tangó test- és mozgás-központú önismereti módszer. A théta szó ebben az értelemben azt jelenti: lelassulni a rohanó mindennapokból, kapcsolatot alakítani Önmagammal. A tangó lehet: párban tánc, áramlás, figyelem, testtudat, lüktetés, tánc, zene, az érzelmek széles skálájának a megélése, stb.,

Testünkben, izomzatunkban, mozgásunkban ott van a történetünk, azok a kódok amelyek szerint működünk, így az érzelmi lenyomataink is. Mozgásgyakorlatokon keresztül ezekhez a kódokhoz jutunk el és az ehhez tartozó érzelmeinkhez, amelyek létezéséről sokszor nem veszünk tudomást. A théta-tangó a párban gyakorlást alkalmazza, így gyakran a partner tükrén keresztül látható mindaz, ami megjelenik bennünk. A foglalkozások többfélék, külön csoportokban lehet párban vagy egyedül jelentkezni. A nemek arányát a vegyes csoportokban valamelyest igyekszem biztosítani, habár, nem kizáróan ez a cél, ugyanis mindenki a saját történetét hozza be a csoportba, tehát ennek függvényében alakul a csoport dinamikája is.

Ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk a théta-tangóról négy dologról beszélnünk kell: a TEST, a MOZDULAT, a KAPCSOLAT és a LÉLEK. Ezen elemek közös táncából tevődik össze és állandó váltakozásban, hol az egyik, hol a másik elem, kerül előtérben, de összességében véve mindvégig együtt léteznek.

 

A TESTnek emlékezete van. Minden olyan történés ami érzelmileg hatással volt ránk megtalálható a testünkben. Néha fájdalmas az emlékekhez kapcsolódni, így a testünkhöz is. Sokkal könnyebb az elménkben az intellektusunkban létezni és elhanyagolni a testet, semmint találkozni a valós testi érzeteinkkel. Amikor a test mozgásba lendül, elkezdi beszélni a lelkünk történetét az élményeinket. A tudatos mozgás, és a testünkkel kialakult jó kapcsolat első lépés Önmagunkhoz. 

woman-1975719_960_720

Természetünkből, eddigi gyakorlásunkból adódóan vannak már kialakult MOZDULATaink ez az alap, ehhez adódik hozzá az új -jelen esetben tangó- mozdulat amit megtanulunk. A tanulás folyamata nemcsak a mozdulatokat adja, hanem figyelmet, fókuszt, összeszedettséget. A régi és az új mozdulatok egymást átszínezik ettől lesz egyedi a táncunk. A tangó tartást ad, eleganciát és egyszerűséget. Az improvizáció, az állandó új élővé teszi a táncot, így újra és újra új felismeréseket, motivációt, kreativitást nyerhetünk belőle a mindennapokhoz is.

A KAPCSOLAT létrehozását kiemelten fontosnak tartom a tangóban, és azt a lehetőséget, ami ezáltal adott a kapcsolódásaink minőségének megélésére, csiszolására, újítására. Amennyiben elkezdünk ezzel a témával komolyabban foglalkozni, változást hoz a mindennapi életünkben is. Megéljük és más szintre emeljük a kapcsolatokat, lebontva a merevséget, egy permeábilisabb, rugalmasabb határt tartva magunk körül. A théta-tangó lényege a kapcsolódás. A kapcsolódásban ott van az intimitás és a szabadság; a rugalmasság és a merevség; a mozdulatlanság és az áramlás; a súly és a könnyedség.

spiral-1037508_960_720

A LÉLEK. Véleményem szerint a tangó és az ehhez tartozó lelki folyamatok leginkább együtt értelmezhetőek. A tangó egy olyan intenzív, impulzusokkal tele tér, ahol mindenikünket valami megérint. Lehet olyan helyzet ami negatív érzelmeket hoz elő: türelmetlenséget, dühöt, tehetetlenséget, haragot a partnerünk iránt. Az is lehet hogy a pozitív érzelmek azon részével találkozunk, amit korábban, még nem ismertünk és ezzel is szeretnénk kezdeni valamit. Amennyiben felfigyelünk ezekre, teret adunk az érzelmeknek, az adott helyzetben, úgy fejlődni is tudunk ebben. Első lépés a felismerés. Innen jöhet a döntés a változás irányában.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search