Az intimitás rétegei az argentin tangóban – Theta-Tango

Az intimitás rétegei az argentin tangóban

 In aktualis

Az intimitás rétegei az argentin tangóban- egy alkalmas óra

-kapcsolódást, testtudatosságot és önismeretet támogató -théta-tangó óra-

Az órán történő részvételhez táncos vagy egyéb előképzettség nem szükséges.

Időpont: 2023.04.15. 10:00-12:30
====================
Kapcsolódás önmagamhoz/földeltség, könnyűnek hangzik mégsem az. Testben lenni és földeltnek lenni tudatosan miközben a gondolataimban vagyok kihívást jelent. Át kell hangolni magam a testfigyelemre és fókuszálni kell a mozdulatra. Minden testmunka hozhat testhez fűződő gondolatokat, érzelmeket: elég fitt vagyok, csúnya vagyok, lomha vagyok, lassú a mozdulatom, nem olyan szép a mozdulatom, nem érzem jól magam a testemben,…ha nem akarok ezekkel szembesülni, inkább a gondolataimban vagyok. A jó kapcsolat a testtel segít abban, hogy megértsem milyen a viszonyom önmagammal. Ha hallgatok a testemre, akkor meghallom a szükségleteit és megadom neki amit kér.

Kapcsolódás a partnerhez kapcsolódás önmagamhoz. Szeretnék kapcsolódni vagy csak önmagammal szeretnék lenni? Mi emberek leggyakrabban a kapcsolódást keressük és gyakran különféle problémákban ütközünk ezáltal. Vannak félelmeink. Elveszítjük a másikba vetett bizalmunkat. Kapcsolódunk és megfeledkezünk önmagunkról. Kapcsolódunk és elkezdünk ítélkezni a partner felett, projektálunk, tükröt tartunk stb.. Számtalan helyzet állhat elő a kapcsolódásban. Próbáltátok már azt a megközelítést, amikor azt mondod magadnak és a partnernek, itt vagyok látlak téged és szeretnélek jobban megismerni. Megnyitom a szívem és meginvitállak arra, hogy együtt táncoljunk, hozzunk létre valami újat, akkor is, ha még nem tudom milyen élményekkel fogok találkozni táncközben. Mindezt teszem előítéletek és ítélkezés nélkül. Az ölelés a tangóban a legintimebb dolog. Ide megérkezni, időt adunk magunknak, megalapozzuk a biztonságot, a megtartást.

Mi történik azonban, ha ölelésben nem érezzük biztonságban magunkat? Hova vezethető vissza a bizonytalanság érzés és miként tudnánk ezt a helyet újra biztonságossá alakítani?
Amikor csak az érintkezésre hagyatkozunk -ölelésben tánc esetében- akkor az eddigi életünkben megélt érintésről, ölelésről szóló összes testi emlék életre kell és elkezd uralkodni rajtunk. Tehát, ha az volt a legtöbb testi emlékem, hogy biztonságos mások közelségében lennem akkor fel sem merült, bennem, hogy nem vagyok biztonságban.
Azonban, ha a testi emlékek között vannak negatív élmények a közelségre, ölelésre érintésre vonatkozóan, akkor a fuss vagy üss, vagy a még ettől is rosszabb a lefagyás fogja jellemezni a testemet. Ezért van szükség jelenlétre, testfigyelemre és testtudatoságra, hogy tanúi lehessünk, mi történik az itt és mostban. Ez az első lépés önmagunk felé.
===============================
A théta-tangó módszerről bővebben itt: https://theta-tango.com/koncepcio/, rólam itt olvashattok: https://theta-tango.com/bemutatkozo/
===============================
Visszajelzés tapasztalatból:

Korábbi önismereti tapasztalataim már bizonyították számomra, hogy a test-munkával, például a tánccal érdemes foglalkozni, szabadon megélni és kifejezni az érzelmeket, spontánan és energikusan teret adni az önkifejezésnek nagyon felszabadító, gyógyító. A théta-tangót az önismereti része miatt próbáltam ki, és örülök neki, mert túlléptem egy újabb korlátomon.
Engem mindenek előtt a szavakon túli őszinte kommunikáció fogott meg a tangóban. Hogy milyen az, amikor teljes test-tudattal, szívtől-szívig benne vagyunk a táncban, és milyen az, amikor fejből, egóból táncolunk. Vagy hogyan tudom előhívni tánc közben azt a férfi minőséget, ami lehetővé teszi a partneremnek, hogy a legteljesebben nő lehessen. És mivel a tangó tükör is, könnyebben látom a blokkokat is, ami a kapcsolódást akadályozza. Nagyon érdekes, hogy ebben a mikrokozmoszban is mennyire megjelennek hétköznapi félelmeim, az életemre jellemző negatív mintáim.
Ezeket a tapasztalatokat pedig jó volt átbeszélni, illetve a théta-tangó irányított feladataival feltérképezni, és egy védett térben kísérletezni korlátaimmal. Egy picit talán könnyebben kapcsolódok saját férfi minőségemhez és nyitottabb szívvel tudok tánc közben a másikra figyelni. De a legjobb, hogy nagyon örömteli tud lenni a tánc, annak ellenére, hogy milyen kevés egyelőre a tangó tudásom.
=================================
Mire van szükséged az órán történő részvételhez?
Leginkább kíváncsiságra, bátorságra, tapasztalni akarásra. Táncos előképzettségre nincs szükség, azonban táncosoknak is erősen ajánlom ezt a témát.
Jelentkezhettek, partnerrel és partner nélkül is.
=================================
Jelentkezni itt tudtok:
https://theta-tango.com/…/theta-tango-tematikus-csoport/
A táncteremben váltócipőben vagy váltó zokniban tudtok belépni.
Erre az órára elegendő a váltózokni.
Várlak szeretettel,
Évi

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Théta-Tangó tangó tánc önismeret tangó és önismeret