Gondolatok a testtudatról – Theta-Tango

Gondolatok a testtudatról

 In aktualis, blog

A théta-tangó holisztikus szemlélet, test-lélek egységét együttesen kezeli. Amikor eldöntöm, hogy táncolni fogok, akkor fontos tudnom, hogy a testem-lelkem viszem táncolni, bár ezt az egészet az intelektusomból döntöttem el itt egy sokkal komplexebb folyamat veszi kezdetét.

Mire jó a testtudat?

A párban tánc, a kapcsolódás, testi impulzusokon keresztül történik, a mozdulatot a testünk hozza létre. Ezért fontos az ezt megelőző lépés, ami nem más mint egy jó kapcsolat kiépítése a saját testünkkel. Bizonyára hallottatok a testmemóriáról vagy sejtmemóriáról. Azt jelenti, minden ami történik velünk annak van egy lenyomata a testünkben. Tehát  testünk tartalmazza az élettörténetünk. Így óhatatlanul ezeket a történeteket is elvisszük a tánc órára. Ilyen lehet például egy másik mozgásforma ismeretének a lenyomata a testemben, de ilyen lehet egy traumatikus élmény is. 

Amikor tanuljuk a kapcsolódást, akkor a saját magunk impulzusain keresztül szavak nélkül kommunikálunk a partnerrel. Ismerkedünk önmagunk és a partnerünk impulzussal. Felmerül, miért tudok én úgy vezetni vagy követni ahogy és nem úgy mint a másik személy? Mert másak a mozdulataink másként észleljük az impulzusokat és más-más a testünkkel kialakított kapcsolatunk.

A testudatthoz az is hozzátartozik, hogy megismerem önmagam, kialakul egy belső képem arról, hogy milyen a testi integritásom, melyik testrészemmel kevésbé tudatos a kapcsolatom, ha van ilyen, akkor hogyan tudom támogatni az egységes mozdulat irányában a testem, ami testenergetika, testmozgásban is megmutatkozik. Tehát az önismeret/testtudat a mozdulatokból fog kibontakozni és megértésre juthat, mindaz, ami a testünkben történik, mindaz amit hordozunk magunkban. Hiába szeretném a testet “csak” kondizni, tornáztatni, jogáztatni a változás önmagában nem fog előállni, mivel a testem az érzelmi konténerem is, tehát rá kell néznem az érzelmeimre a fájdalmaimra  (a számomra ismeretlenekre is) és együtt kell ezzel foglalkoznom. És igen a táncmozdulatokban is mindez megjelenik. (kép:printerest)

Évi

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Théta-tangó Tangó és önismeretThéta-Tangó tangó tánc önismeret tangó és önismeret