Hűtlenség újragondolva – Theta-Tango

Hűtlenség újragondolva

 In aktualis, blog

Szeretném veletek megosztani az idei év “számomra” legjobb párkapcsolati TedX előadását, és íme kiemeltem pár gondolatot belőle.

Eredeti címe: Rethinking infidelity… a talk for anyone who has ever loved) Előadás: https://www.youtube.com/watch?time_continue=380&v=P2AUat93a8Q

Egy jelenségről beszél Ester Perel napjaink egyik legismertebb legkiválóbb hangja a modern párkapcsolatokat illetően, nemzetközileg is jól ismert párterapeuta, író, előadó.  Mégpedig arról beszél, hogyan érint a HŰTLENSÉG napjainkban. Szerinte a hűtlenség az érzelmi biztonságunkat érinti és ezáltal lehet fájdalmas sőt traumatikus is.

….soha nem volt könnyebb megcsalni valakit, és soha nem volt nehezebb megtartani a titkot mint ez manapság van. Soha nem volt a “hűtlenség” egy ilyen erős pszichológiai eszköz. Régen, amikor a házasság gazdasági vállalkozás volt, a hűtlenség a gazdasági biztonságunkat veszélyeztette. De most, hogy a házasság egy romantikus szövetség, a hűtlenség az érzelmi biztonságunkat veszélyezteti.

Még mielőtt azt hinnéd, hogy csak Veled történik ez, érdemes meghallgatni, az előadást. Amellett, hogy az előadó áttekintést ad a párkapcsolatok fejlődéséről folyamatosan és tükörként szembe fordítja a múltat a jelennel, hangsúlyozva a tényeket amelyek ide vezettek minket, a világunkat. Rávilágít az önmagát “tökéletesre” csiszolt személy drámájára is.

Azt mondja, hogy amikor a megcsalás okait firtatjuk, akkor legtöbbször azt találjuk, hogy a kliens megérintődött ugyanis találkozott az ELMÚLÁS fogalmával, legyen az betegség, család vagy szeretett személy elvesztése, tehát az élet végességét egy másik helyről élte meg így újraértelmezve dolgokat és találkozva rejtett vágyai egy részével. Egy olyan impulzus érte az egyént,  hogy képes a vágyaink palettáján meg nem élt dolgokat egy harmonikus párkapcsolat, házasság elé helyezni, és kockáztatni, annak érdekében, hogy jobban megismerje önmagát. Perel szerint:

A titkos kapcsolatok kevésbé szólnak a szexről és sokkal inkább a VÁGYról. A figyelem vágya, a “különleges vagyok” érzés vágya, a “fontos vagyok” érzésének a vágya. Az a tény, hogy soha nem lehet a szeretőd a tied, ez fenntartja a vágyat és arra ösztönöz hogy újból és újból találkozhass az adott személlyel, mert a befejezetlenség, a kétértelműség abban a vágyban tart, hogy továbbra is szeretnéd megkapni, mindazt ami nem lehet a tied.

Gyógyulásként Ester Perel ajánlja, hogy, ne a régi mintákat követve a szégyen, elutasítás, elhagyás, kirekesztés módszerével éljünk, hanem a helyzetet újra értékelve, tegyünk fel őszinte kérdéseket egymásnak és találjuk meg, hogy melyek a vágyaink, cselekedeteink vezér motorjai. Tekinthetünk úgy egy régi kapcsolat gyógyítására, mintha egy új kapcsolatot kezdenénk el újra értékelve más szintre, minőségbe emelve.

A „szeretkezés fogságában” cím könyve megtalálható magyar nyelven is.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search