A nő és a tangó – Theta-Tango

A nő és a tangó

 In aktualis, blog, Uncategorized

A nő és a tangó. Az ön-feltárás bátorsága, lényünk megmutatása

A tangóban a nő bejár egy utat, ami átalakítja. Nemcsak tánc lépéseket tanul, hanem megismeri önmagát, így a testtudatosság munkához társul a tudatosság a tanulás folyamatában. Először is szembenéz a szégyenérzettel. Mindenek előtt azzal a kínos érzéssel ami a tangó közben a hosszan tartó ölelésben kialakul, ez az intimitás. Természetesen egy átlag embernek nem egyszerű feladat, a saját intim környezetét megosztani elsőre egy idegennel, levetkőzni mindet egyszerre, megmutatni önmagát, elkezd szembesülni azzal a képességével hogyan tud kapcsolódni a másikhoz és azzal is, hogyan van jelen a testében egy ilyen helyzetben.

A nő napjainkban, nagyjából ahhoz van szokva, hogy kiharcolja a saját autonómiáját és ebben él, élvezi a saját szabadságát!!! Megszokta, hogy egyedül, önállóan áll a lábán az életben, tehát nehéz, becsukni a szemét, átadni magát úgy, hogy ráadásul hátrafelé sétál egy idegen férfi ölelésében, akinek feladata, az irány és a tánclépések vezetése. És mégis a tangó által ez segít a nőnek abban, hogy bízzon a megérzéseiben, értékelje a férfi részéről a gondoskodást és kifejezésre juttassa a saját érzelmeit.

Tény, hogy ennek a táncnak a nő a férfival együtt a főszereplője. Csakis úgy tekinthetünk a tangóra mint egy közös megosztott “projekt” férfi és nő között, amiben a felek létrehoznak egy harmadik dolgot amit “mi terének” nevezzünk, és amely mindkét karakterből táplálkozik. A nő nem passzív, ahogy sokan gondolják, hogy ez egy macsó, maszkulin tánc. Ő képviseli az ékszert ami széppé teszi a párt, míg a férfi azon dolgozik, hogy ezt megmutassa és megkapja cserébe az elégtételt és a táplálást ehhez. A táncban mindkét fél egyformán vesz részt, a saját szerepében. A tangó a különbözőségünket  emeli ki. Majd hirtelen jön egy váltás. Abban a pillanatban, amikor megértjük, hogy a nő a tangóban olyan mint a hold. Egy finom fényes ezüst szál amit kapcsolódásnak nevezünk, ez a fény vonzza oda a férfit akit csendes királlyá avat. Mert a férfi miközben táncol, feladata, hogy kísérje és védje a nőt, a nő szerepe az érzést megérezni és szépségében kifejezni, megbízva a partnerében, megtisztelvén az energiáit, és közvetíteni az üzenetét, úgy hogy a gyönyörködő szemeknek is kellemes legyen.

A hagyományos etikett szerint, a tangóban egy tudatos nő nem választ, hanem hagyja, hogy választva legyen továbbvezetve ezt az energiát, megmutatva a legjobb énjét, és feltétel nélkül áramoltatva a saját energiáit. Mindezt szavak nélkül, viselkedéssel és tekintettel. A tangós hölgy már az első milonga tapasztalat óta eldönti, hogy mikor szeretné szabaddá tenni magát a táncra és ennek megfelelően viselkedik, egy asztal mellet ülve várja, a felkérést. A nekem megfelelőt álmodhatná a nő…, de a tangó olyan mint az élet, számos árnyalata van, és tapasztalást hoz, akár katasztrofálisat, semmilyent, vagy nagyon szépet. A tangóban a nő más szóval: egy bátor teremtés. Elfogadja a sebezhetőségét és erőforrássá alakítja, leülvén arra a székre, és stílusosan elfogadva, hogy egy este során lehet  hogy sokan felkérik vagy kevesen, lesz lehetősége táncolni vagy sem. Megtanulja értékelni az egy helyben létet (ülést), hallgatván a zenét, beszélgetve, szocializálódva és főként dolgozva/feldolgozva, hogy a felkérés hiánya, nem személyes, nem  az ő személye ellen szól, hanem egy több komponensű rendszer működésének az eredménye, nem utolsó sorban a férfi törékenységének, végtelen sok arcú megnyilvánulása.

És tánc közben? A nő: a “hölgy” ekkor a legfinomabb művészetet sajátítja el. A hallgatásét. A tangóban a “hallgatlak” jelentése, a fülem a zenén van, és a valós üzenete, mert nem minden táncot járjuk egyformán. Valójában azt jelenti, hogy a partnerre hallgat, elfogadva a személyét és azon dolgozva, hogy egy kellemes tapasztalássá tegye a találkozást. Azt jelenti, elsősorban, hogy magára figyel, nem önző módon, hanem úgy, hogy tudja kezelni, a saját testének egyensúlyát abból az igényből fakadóan, hogy jobban megismerje önmagát, egészen addig, hogy tiszteletben tartja a saját elvárásait, tisztelvén a saját határait, és az adottságait. Önmagunknak lenni, őrület és szorongás nélkül. Megérteni, hogy a saját szépségünk, a nőiségünkben, az eleganciában, a viselkedésünkben, a lábmozgásunkban rejlik. Hogy a másik úgy érzi, hogy nyugodt szível tudok neki “nemet” mondani. A tangóban a nő nem keresi a megalkuvást, egy találkozási helyet keres. Megjelenése nem kihívó. Belekóstol a hangulatban, ami gazdagítja a lelkét, és hozza a saját minőségét.

 

Eredeti bejegyzés: Donna e Tango. Il coraggio di esporsi, il coraggio di essere, da Zuleika Fusco dalla rivista El tanguero n 15 anno 2014 (http://www.centroavalon.it/giornale/index.php/donna-e-tango-il-coraggio-di-esporsi-il-coraggio-di-essere/) Fordította: Benő  Évi

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search