A tánc okosabbá tesz? – Theta-Tango

A tánc okosabbá tesz?

 In blog

A tánc okosabbá tesz. Vallja ezt New Yorkban, az Albert Einstein College által végzet 21 éves kutatás. Az összefoglalás szerint a gyakori tánc 76%-ban csökkenti a demencia kockázatát, és a legmagasabb értéket ért el szemben, más tevékenységekkel, mint a biciklizés, úszás, golfozás, olvasás vagy keresztrejtvényezés.

De lássuk, mit mond a tanulmány.

A tanulmány kifejezetten négy tényezőt mért a tánchoz kapcsolódóan:

-kognitív memória

-a jó közérzet

-szerotonin szint

-stressz szintek

A tanulmány szerint a tánc volt a legjobb tevékenység mind a mentális, mind a fizikai egészség számára. A tánc úgy tűnik, több agyi funkciót is használ, amelyek serkentik az agyat, és a jólét érzését biztosítják. Ezen funkciók közül például ott van a zene hallgatásnak élvezete, a kreatív gondolkodás és a koordináció a táncos mozgásokkal táncpartnereiddel. Amikor valaki táncol, javítja a mentális képességeit. 

Hogyan tesz okosabbá a tánc?

Úgy tűnik agyunk agykérge és hipokampusza nagyon elasztikus, ami azt jelenti, hogy képes újrahuzalozni önmagát. Az agyunk testünkkel történő  összehangolása -ami elengedhetetlen a táncban- segíti megőrizni az agy működését azáltal, hogy újraterjeszti magát, és nyitja az agyi utakat. A kreatív gondolkodás és a testmozgás ezen kombinációja növeli a szerotonin szintet, amely növeli boldogság érzést és csökkenti a stresszt.

Továbbá úgy tűnik, hogy a tánc egyszerűen, építő módon ösztönzi az agyat, ami segít az agy egészségi állapotának fenntartásában, és az agy kisebb valószínűséggel veszíti el az emlékeit. A tánc örömteli és vonzó mentális és fizikai kihívás, amely serkenti az idegi pályákat az agyban a hosszú távú agyi egészség szempontjából.

Tehát a tánc, egy örömteli és hatékony eszköz az agy és a test karbantartásához, a stressz csökkentéséhez valamint az agysejtek és az idegpályák aktívon tartásához.

Forrás:

http://www.byyoursidedancestudio.com/dancing-makes-you-smarter-2/

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022252?viewType=Print&viewClass=Print

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search