Hogyan mondok IGEN-t vagy NEM-et a táncra? Csak az ideális táncpartnerrel működhet a tánc? – Theta-Tango

Hogyan mondok IGEN-t vagy NEM-et a táncra? Csak az ideális táncpartnerrel működhet a tánc?

 In aktualis, blog

Önreflexióra hívlak.

Amikor NEM-et vagy „félig” IGEN-t mondasz valakinek a táncra, gyakorlásra, párcserére, javaslom hogy keresd meg az indítékot, akár utólag is.

Javaslom légy elég kritikus az önvizsgálatodban, ahhoz, hogy meglásd a belső igazságod. Milyen indító okok lehetnek? Például: mert félek attól, hogy jobb táncos mint én, félek attól hogy nem fogom jól érezni magam vele, nem tűnik vonzónak ezért inkább nem, túl bizonytalan, túl magabiztos, túl nagy az egoja. Vagy, ha úgy táncol mint amennyit beszél, akkor nem szeretném, nem tudok semmit róla inkább nem. Mert úgy érzem, hogy nem észlel, csak magával van elfoglalva táncközben és nincs kapcsolatban velem, mert idegen és nem érzem magam biztonságban vele, stb. Sorolhatnám, de inkább arra kérlek titeket, hogy tegyétek hozzá a saját fenntartásaitokat, félelmeiteket, észrevételetek.

Ha tisztán megfogalmaztad, az okokat, akkor arra van szükség hogy megvizsgáld. Mennyire valós a feltételezésed amit okként használtál a NEM vagy „félig” IGEN kimondására, vagy csak egy illúzió?

Mikor tudod, hogy valami valós? Hogy valós észlelésed van a dologról? Leginkább ha Te magad megtapasztaltad. Tehát:

  1. ha volt már egy rossz tapasztalatod, akkor valós okod van a nem-et mondásra (lehet  oldani és/vagy megbeszélni a partnerrel).
  2. ha csak valaki mondta neked a saját élményét, jó ha észreveszed, hogy az nem az te élményed bármennyire meggyőző volt a történet, vagy bármennyire közeli barát, barátnő mesélte, neked attól még lehet jó a tánc, a kapcsolódás, tehát vigyázat lehet nem valós a feltételezésed.
  3. ha úgy érzed, hogy bizonytalan vagy azért mondasz nem-et érdemes végig gondolnod, lehet, hogy ha igent mondasz és elmondod hogy mi van benned, ez a dolog megoldódik, és létrejöhet egy őszinte kapcsolódás.
  4. lehet hogy valakiről született egy előítéleted ahogy láttad közösségben megnyilvánulni, ezért mondasz nemet. Érdemes megnézned a táncparketten is. Sokfélék vagyunk és sokféle maszkot hordunk. Táncban ezek leomlanak, lehet hogy inspiráló lesz amit látsz.
  5. Lehet hogy csak a kényelmi zónádon belül szeretnél maradni, hiszen már van néhány jól bevált partner velük jó táncolni és nem akarsz kifele kacsingatni ebből a biztonságos helyről hiszen most így jó. Ez is OK döntés. Ehhez hozzátartozik, hogy minél több emberrel táncolsz annál inkább fejlődsz. Tehát jó, ha ezek az ún. “kényelmi” időszakok tudnak váltakozni a “nyitok a világra” időszakokkal, így az impulzusok is amelyek érnek gazdagíthatnak, gyorsabban fejlődhetsz.
  6. Amennyiben a felsorolt ok valós de van rá megoldás. Például, nem kényelmes a partner ölelése. Már kipróbáltad. De, ha van olyan helyzet, lehetőség például gyakorló esten, ahol felkér és elmondhatjátok egymásnak az ölelésről az eddigi tapasztalataitok, ki hogyan szeretné, adtok visszajelzést egymásnak. Ez a helyzet mindkettőtöket építeni fog.
  7. Lehet, hogy tényleg egyáltalán nem érzel késztetést a kapcsolódásra, és ez ott van zsigeri szinten…és ezt el kell fogadod, neked és a másiknak is. Mindenkivel nem érezheted az a kapcsolódási vágyat 🙂 De kérlek ne használd ezt az apropót valamelyik félelmed eltakarására. Az a trükk benne hogy felismerd. Tényleg így van?

Fontos, a belső önvizsgálat azért is, hogy megállapíthasd ép hol tartasz ebben. Még olyan helyzet is van, amikor kikényszerített igent („félig igen”) mondasz. Az egy kicsit olyan mint a nem, csakhogy mégis belemész a táncba, akkor is, ha az illető már rég sok neked/vagy barát stb.. Vagy lehet a táncban ok, de utána fél óra beszélgetést már nem töltenél vele szívesen és ezt nehéz jelezned felé? Itt is segít egyrészt a rossz érzés ami utána keletkezett benned, másrészt az önvizsgálat, hogy miért is nem teszel azért, hogy ez változzon.

Ha van határozott NEM-ed és határozott IGEN-ed, akkor számít a véleményed is. Akkor ki is kérik a véleményed és fontos lesz az mindenhol az életben. Akinek ez a dolog nehéz, érdemes elgondolkodniuk, hogy amikor ott a zsigeri impulzus miért is nem engedik azt, miért mondanak inkább igent ha nemet gondolnak és éreznek? Hogy másoknak jók legyenek? Mert akkor jobban fogják szeretni őket? És mint már tudják ez nem fog megtörténni hosszútávon, vagy csak illúziót kergetnek. Első lépés a felismerésekre az önreflexió. Minél többször felteszitek magatoknak a kérdést annál tisztábbak lesznek a válaszok. Annál tisztábban látjátok a késztetéseket és az irányt, lehet segítséget kérni, amennyiben egyedül nem megy.  Arra bátorítalak, hogy próbáljátok ki őszintén, és figyeljétek a környezet reakcióit. Végül is, ha megértődik, hogy a szeretet van akkor is ha a nemet és az igent úgy használjátok, ahogy nektek jó akkor, már sokkal biztonságosabbak, őszintébbek lesznek a baráti, a partner és a párkapcsolataitok is. És nem legutolsó sorban önmagatokkal a kapcsolat őszinte lesz. Amíg másoknak történő megfelelésből mozgunk addig a mozdulataink a táncparketten sem őszinték.

a Te tangód!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search